Magia zirconiului

Magia zirconiului

IN ULTIMII 20 DE ANI, STANDARDELE SI ASTEPTARILE OMENIRII PRIVIND „NOTIUNEA DE FRUMOS” AU CUNOSCUT O CRESTERE COVARSITOARE. IN ACEST CONTEXT FAVORABIL, IN CARE OAMENII DEVIN DIN CE IN CE MAI PRETENTIOSI VIS-À-VIS DE FELUL IN CARE ARATI, FELUL IN CARE SE IMBRACA SI FELUL IN CARE ISI TRAIESC VIATA, ESTETICUL A TRIUMFAT. AU INCEPUT SA APARA NOI TEHNOLOGII SI PRODUSE INOVATOARE DE INFRUMUSETARE, IAR OPERATIILE ESTETICE AU INCETAT SA FIE UN SUBIECT TABU, BA MAI MULT, AU INCEPUT SA FIE O MODA.
Nevoia de frumos a influențat in mod pozitiv si estetica dentara sau stomatologia estetica. Au inceput sa apara asa-numitele materiale fizionomice, producatorii internationali ducand un adevarat razboi pentru a se afirma pe aceasta piata, prin gasirea unui produs care sa imite cat mai bine dintele natural. Astfel, in anul 1980, este descoperit un nou material, ZIRCONIUL. Este folosit initial in ortopedie, datorita unei foarte bune rezistente, dar mai apoi, datorita calitatilor sale excepționale, devine rapid materialul de electie pentru realizarea coroanelor dentare sub forma de OXID DE ZIRCONIU(ZrO2). Datorita absentei suportului metalic, lumina este reflectata de o coroana de Zirconiu la fel ca de un dinte natural. Din acest motiv, Zirconiul are cel mai bun efect din punct de vedere estetic, ceea ce este foarte important mai ales daca noile coroane sunt localizate la nivelul dintilor frontali si mai ales daca ele se vor invecina cu dintii naturali. O alta calitate majora a Zirconiului este absenta coroziunii. Astfel, reactiile gingivale, cum ar fi lizereul (dunga cenusie) din jurul marginii coroanelor metalo-ceramice la nivelul gingiei nu mai apare. Riscul de alergie in cazul zirconiului este nul. Acomodarea cu lucrarile de zirconiu este mult mai facila in comparatie cu lucrarile din alt tip de material pentru ca sunt mai usoare. Gustul metalic si mirosul neplacut al gurii lipsesc cu desavarsire in cazul lucrarilor confectionate din zirconiu. Datorita faptului ca Zirconiul este biocompatibil si bioinert, probabilitatea retragerii gingiei (retractiei gingivale) este aproape zero. Lucrarile din zirconiu sunt foarte durabile (se mai numesc lucrari „life-time”), datorita tehnicii deosebit de precise de confectionare. Aceasta tehnica poarta denumirea de CAD/CAM (Computer Assisted Design/Computer Assisted Manufacturing) pentru ca tehnicianul dentar este asistat de calculator, oferind posibilitatea reproducerii fidele a preparatiei facute de medic pe dintele restaurat. Dificultatea utilizarii consta in faptul ca slefuirea dintilor trebuie facuta fara eroare, deoarece, dupa amprentare, modelul rezultat este supus unui proces de scanare, iar informatia rezultata este transmisa direct calculatorului, orice modificare ulterioara nemaifiind posibila. Tehnologia deosebit de sofisticata utilizata pentru realizarea lucrarilor din Zirconiu, precum si pretul de cost al echipamentelor si materialelor necesare, fac ca pretul unei astfel de lucrari sa fie ridicat.
Una dintre cele mai controversate laturi ale stomatologiei actuale este restaurarea intregii structuri dentare cu materiale biocompatibile (tolerate si acceptate de organism). De asemenea, se pune mare accent pe aspectul si durabilitatea materialelor care trebuie sa fie indeajuns de rezistente de-a lungul anilor si sa faca fata unor mari forte de masticatie si unor presiuni dentare extreme. In incheiere, ca o sinteza a celor de mai sus, va ofer trei motive ca la urmatoarea dumneavoastra vizita la stomatolog sa solicitati in mod expres acest tip de lucrari protetice:
• PRECIZIE – tehnologia computerizata este atat de avansata, incat dimensiunile luate cu mare precizie se vor potrivi perfect cu dintele dumneavoastra. O alternativa sigura de conservare a dintilor prin polizare pentru
coroane sau punti dentare.
• DURABILITATE – deoarece lucra-rile sunt foarte exacte si precise, dintii polizati sunt perfect protejati de saliva si resturi alimentare, astfel ei nefiind afectati in timp (mitul prin care pacientul subliniaza ca ii sunt distrusi dintii prin polizare e astfel contrazis). Tot datorita acestui fapt, probabilitatea aparitiei mirosului neplacut al gurii in timp (halena fetida) este total exclusa.
• ESTETICA – zambetul creat prin intermediul Zirconiului este superb. Aceste lucrari de o culoare naturala nu se vor deosebi de dintii dumneavoastra, lasandu-va un zambet stralucitor si un look de invidiat. Zambetul dumneavoastra nu va dezvalui niciodata interventia medicului dentist, iar numarul restaurarilor efectuate va ramane un secret.

Grozescu Bogdan AlexandruDoctor dentist
Grozescu Bogdan Alexandru,
CLINICA SOLADENT
B-dul I. Mihalache nr. 150A
Tel.: 0722289110
www.soladent.ro