Ce să faci după operația de extracție dentară?

Acest articol este destinat în principal acelor pacienți care au suferit o extracție dentară la clinica stomatologică. În același timp, va fi util pentru persoanele care se pregătesc să urmeze această procedură. Extracția dinților este stresantă pentru orice pacient. Chiar dacă medicul tău ți-a spus ce să faci după o extracție dentară, este posibil să fi uitat sfatul imediat ce ai părăsit cabinetul.

Ce să faci dacă locul sângerează?

După extracție, stomatologul va pune un tampon în locul dintelui extras pentru a opri sângerarea capilară. Strânge maxilarul bine și nu îndepărta tamponul timp de 20 de minute. Acest lucru este necesar pentru coagularea sângelui. În același timp va proteja gaura de bacterii, particule alimentare și inflamații. Evită clătirea cu apă pentru a menține cheagul. Dacă sângerarea nu se oprește, este posibil să ai o capacitate slabă de coagulare sau o tensiune arterială ridicată. În acest caz, este mai bine să menții tamponul timp de 40-60 de minute. Nu încerca să cureți sau să clătești gura și încearcă să nu atingi cu limba, pentru a nu cauza infecții în rană. Dacă observi că este ceva în neregulă cu rana, consultă-ți medicul stomatolog.

Cum să ameliorezi durerea după extracție?

Anestezia va dura timp de câteva ore. După trecerea efectului anesteziei, durerea va începe să se facă simțită și poate fi ameliorată cu orice calmant sau medicament care este prescris de medicul tău și este potrivit pentru tine. Dacă durerea persistă în următoarele zile, va trebui să te adresezi stomatologului.

Cum să îți clătești gura și când?

Gura nu poate fi clătită timp de 24 de ore după extracție. Pentru ca rana să se vindece mai repede, clătește cu ceai de mușețel, gălbenele, coaja de stejar. Înainte de clătirea cu soluții de clorhexidină, furacilină, miramistină etc., clătește gura cu apă călduță (nu fierbinte). Apoi clătește cu soluție, menținând 15-20 de secunde și scuipând ușor. Repetă clătirea cu soluție de mai multe ori.

Când să mănânci după extracția dinților?

Nu mânca și nu bea timp de 2-3 ore după operație, așteaptă până când anestezia a trecut și cheagul de sânge s-a întărit. Dacă începi să mănânci înainte de trecerea efectului anesteziei, îți poți cauza răni grave – mușcându-ți limba sau obrazul. Este mai bine să mesteci mâncarea pe partea în care nu a fost efectuată extracția sau să eviți contactul cu zona afectată. Încearcă să nu mănânci mâncăruri calde sau picante.  Mâncarea picantă sau fierbinte va crește fluxul de sânge și va apărea edem, iar cheagul se va dizolva și vindecarea va dura mai mult.

Pot folosi comprese cu apă rece sau gheață?

O compresa rece constrânge vasele de sânge, reduce riscul de edem, reduce sângerarea și posibilitatea unei inflamații. Aplică compresa nu mai mult de 25 de minute. Dacă medicul stomatolog nu ți-a recomandat să folosești comprese reci, atunci nu face acest lucru.

Pot merge la saună sau la plajă?

Nu merge la saună, solar, nu face o baie fierbinte și nu merge în soarele de pe plajă timp de 3 zile după extracție. Fă duș și spală-ţi părul cu apă caldă. Dacă utilizezi apă fierbinte, fluxul sanguin va crește, iar sângerarea sau inflamația pot apărea.