PROTEZA DENTARA MOBILA
La Soladent vă readucem zâmbetul pe buze, găsind soluția potrivită pentru fiecare pacient în parte.
Pentru probleme precum, lipsa unui grup de dinți sau a tuturor dinților de arcadele dentare, există soluții eficiente și accesibile din punct de vedere financiar.
Una dintre aceste soluții este proteza dentară mobilă.
CE ESTE PROTEZA DENTARĂ MOBILĂ?
Proteza mobilă poate fi de două feluri:
– parțială sau totală.
Proteza dentară mobilă parțială este recomandată atunci când pe arcadele dentare mai există dinți sănătoși. Proteza dentară mobilă totală devine necesară atunci când arcadele dentare rămân complet fără dinți.
Acest tip de proteză poate fi asociat de către pacienți cu faptul că este potrivită pentru persoanele mai în vârstă, însă acest lucru este complet greșit, deoarece și un pacient tânăr poate întâmpina probleme medicale ce pot duce la pierdere unei părți din dantură.
Așadar, proteza dentară mobilă reprezintă o soluție, indiferent de vârsta pacientului.
REALIZAREA PROTEZEI DENTARE MOBILE
Ca pentru orice altă lucrare dentară și în cazul protezei dentare mobile se execută amprenta dentară cu ajutorul unei paste de mulaj. Aceasta este apoi trimisă către laboratorul nostru de tehnică dentară unde proteza dentară mobilă este creată. Medicul stomatolog realizează apoi un raport al celor două maxilare, astfel încât acuratețea protezei dentare mobile să fie cât mai mare.
Acest pas se realizează cu ajutorul unui șablon de ocluzie. Următorul pas, este reprezentat de testul machetei de ceară, prin intermediul căruia, medicul stomatolog poate constata eventualele imperfecțiuni ale protezei dentare mobile. În această etapă se fac ultimele retușuri de dinaintea purtării protezei. Ultimul pas este reprezentat de acomodarea pacientului cu proteza dentară mobilă.
Execuția cât mai precisă a protezei dentare mobile este importantă, deoarece este nevoie ca aceasta să se potrivească cu structura osoasă și cu gingia care susțineau înainte dinții naturali.
MODALITĂȚI DE PRINDERE PE ARCADELE DENTARE
Fixarea protezei dentare mobile este esențială, întrucât acest aspect influențează tipurile de alimente pe care le puteți consuma și procedura de igienizare a acesteia.
Așadar, există 3 tipuri de ancorare:
- Pe capse
- Culise
- Croșete dentare.
IGIENIZAREA PROTEZEI DENTARE
La Soladent, medicii stomatologi au grijă să consilieze pacienții corespunzător în legătură cu ritualul de igienizare al protezei dentare mobile.
- Aceasta se îndepărtează pe parcursul fiecărei nopți.
- Se periază ușor proteza dentară cu o periuță de dinți moale, după fiecare masă.
- Seara se pune într-un pahar cu apă călduță în care s-a dizolvat o tabletă efervescentă pentru dezinfectarea protezei dentare.
- Limba, gingiile şi cerul gurii se curăță cu o altă periuţă de dinți.
ACOMODAREA CU PROTEZA DENTARĂ MOBILĂ
Ca și în cazul celorlalte tipuri de proteze dentare, este nevoie de o perioadă de acomodare până când cavitatea bucală se obișnuiește cu aceasta. Este nevoie de răbdare. Medicul stomatolog vă va învăța cum să introduceți și să scoateți corect proteza dentară mobilă. Vă recomandăm ca în primele dăți în care efectuați acest proces să o faceți în fața unei oglinzi pentru a avea un control cât mai mare asupra efectuarii corecte a procedurii.
Este nevoie de timp pentru a vă obișnui cu procesul de masticație și de vorbire cu ajutorul protezei dentare mobile.
PROTEZA DENTARĂ MOBILĂ ȘI ALIMENTAȚIA
Vă recomandăm ca imediat după începerea purtării unei proteze dentare mobile să consumați alimente moi, nelipicioase care să nu vă solicite foarte mult procesul de masticație, deoarece puteți resimți disconfort și presiune la nivel gingival. Pentru ca acest proces să fie mai facil, puteți tăia în bucăți mici mâncarea pentru a le putea mesteca ușor și complet, fără mult efort. Sunt de evitat băuturile fierbinți, în perioada de acomodare cu proteza dentară mobilă. Încercați să mestecați ușor, pe ambele arcade dentare, cu buzele închise.
De asemenea, vă recomandăm ca în primele 24 de ore de la primirea protezei dentare mobile să o purtați continuu, pentru o acomodare mai facilă. Apoi pe timpul nopții o veți înlătura și o veți lăsa la igienizat.
Puteți consuma pe parcursul acestei perioade de acomodare cu proteza dentară mobilă ceai de salvie, deoarece proprietățile sale calmante vă ajută să liniștiți inflamația gingivală.
AVANTAJELE ȘI DEZAVANTAJELE PROTEZEI DENTARE MOBILE
Avantajele optării pentru o astfel de proteză dentară sunt următoarele:
- Costurile mai accesibile comparativ cu implanturile dentare
- Igienizarea facilă a protezei dentare
- Durabilitate de cca. 5-6 ani.
Dezavantaje pot fi:
- În timp acest tip de proteză dentară, prin faptul că prin purtarea ei se generează o presiune la nivelul arcadei dentare, poate duce la resorbția osului maxilar. De aceea, este foarte important ca pe timpul nopții proteza dentară să fie înlăturată.
- Dacă nu se folosește un adeziv dentar, proteza se poate deplasa pe parcursul zilei, iar acest lucru poate genera rănirea gingiei și pătrunderea alimentelor între proteză și gingie.
- Tot din acest motiv este indicat să evitați alimentele crocante sau lipicioase. Dacă folosiți însă adeziv dentar, atunci consumul unor astfel de alimente este permis, totuși este nevoie de atenție.
- Gustul și textura mâncării se vor simți mai puțin, deoarece bolta palatină este acoperită de centrul protezei dentare mobile.
Așadar, efectuați controale regulate la cabinetul stomatologic, după începerea purtării protezei dentare mobile, pentru a preîntâmpina apariția unor eventuale probleme pe parcursul acomodării.
La Soladent, medicii specialiști vă ajută să vă recăpătați zâmbetul luminos, sănătatea orală și încrederea în dumneavoastră.
Pret proteza dentara
PROTETICA | PRETURI |
---|---|
Coroana ceramica total fizionomica, suport metalic – (pretul include: lucrare protetica provizorie din acrilat „masca”) | |
Coroana integral ceramica (frezare computerizata) Zirconiu – (pretul include: lucrare protetica provizorie din acrilat „masca”) | |
Proteza totala/arcada | |
Coroana ceramica pe implant suport metalic | |
Fatete dentare Emax/bucata | 1400 Lei |