PROTEZA DENTARA

Protezele dentare reprezintă o soluție eficientă și mai puțin costisitoare pentru dinții lipsă. De ce să vă încărcați cu sentimente precum rușinea, izolarea socială, complexul de inferioritate și frustrarea când vine vorba de zâmbetul dumneavoastră. De asemenea, un alt factor extrem de important în rezolvarea dinților lipsă o constituie problemele de sănătate ce pot apărea în urma masticației dificile a mâncării, dar și a mușchilor feței.

CE ESTE O PROTEZĂ DENTARĂ ȘI CE ROL ARE?

Prin definiție protezele (sau plăcile) dentare sunt acele lucrări mobile care înlocuiesc dinții lipsă, pentru a ajuta aparatul dento-maxilar în restabilirea capacităților masticatorii. O proteză dentară este concepută pentru a se potrivi din punct de vedere anatomic și pentru a reda cât mai mult posibil trasăturile, zâmbetul și aspectul plăcut al feței. Tehnologia stomatologică a avansat, iar acest proces a făcut posibilă apariția unor proteze dentare mult mai confortabile, mai estetice, mai rezistente și extrem de apropiate danturii naturale. Rolul protezei dentare constă în înlocuirea dinților lipsă, reprezentând o variantă mai accesibilă din punct de vedere financiar. De asemenea, ea ajută la recâștigarea unui zâmbet frumos și sănătos, dar și la redobândirea încrederii în sine.

TIPURI DE PROTEZE DENTARE

În funcție de situația stomatologică și a necesităților pacientului se va face alegerea protezei dentare. Aici ne referim la stabilirea utilizării unei proteze parțiale sau totale. Recomandăm proteza dentară parțială în situația în care lipsesc unul sau un grup de dinți, cu condiția ca aceasta să aibă un punct de sprijin pe un dinte sănătos sau pe o măsea existentă și sănătoasă. Proteza dentară totală este necesară atunci când toți dinții uneia dintre arcade lipsesc. După ce am stabilit acest detaliu, decidem care este tipul de proteză optim pentru dumneavoastră, după următoarele criterii:

În funcție de gradul de acoperire necesar proteza dentară poate fi:

  1. Parțială – se folosește atunci când este vorba despre înlocuirea unui dinte sau a unui grup de dinți, cu sprijin pe dinții sănătoși alăturați cu ajutorul unor sisteme speciale de prindere.
  2. Totală – pierderea totală a dințiilor de pe una sau de pe ambele arcade poate fi cauzată de diferite situații, precum infecții dentare puternice, accidente, boli parodontale sau leziuni puternice, așadar soluția în acest caz o reprezintă proteza dentară totală.
  3. Scheletată – acest tip de proteză se recomandă atunci când pacientul a rămas fără măselele din spate și astfel prinderea de o parte și de alta nu mai este posibilă, dar și în cazul în care pacientul nu este compatibil cu un implant dentar.

În funcție de gradul de mobilitate proteza dentară poate fi:

  1. Mobilă
  2. Fixă.

În cazul în care pacientul și-a pierdut toți dinții, ca urmare a unui accident, infecție, leziune, în urma bolii parodontale sau a altor afecțiuni medicale, soluția o reprezintă protezele dentare totale. Prin urmare, acestea înlocuiesc toți dinții care lipsesc de pe o arcadă (maxilar sau mandibulă).

CÂT COSTĂ O PROTEZĂ DENTARĂ?

Costul unei prodeze dentare se calculează în funcție de tipologia aleasă, de manoperă, de materialele folosite în executarea acesteia și de tipul de fixare. Dacă însă, în urma controlului și a analizelor aferente constatăm că este nevoie de o lucrare dentară (punte), atunci prețul se calculează astfel:

  • se adună numarul dinților lipsă cu 2 (această cifră reprezintă cei doi dinți stâlpi de sprijin în ambele capete ale punții dentare), la care se adună cei 2 dinți de sprijin care vor fi îmbrăcați.

În acest caz puntea va avea un număr de 4 coroane dentare. Indiferent de calcul trebuie să ținem cont că este nevoie de sprijin în ambele capete ale lucrării și că rareori pentru rezistența nu este suficient numai 1 dinte de sprijin.

CARE ESTE DURATA UNEI PROTEZE DENTARE?

Durata de executare și montare a unei proteze dentare depinde de complexitatea acesteia și de problemele medicale ce trebuie rezolvate înaintea fixării protezei. Durata de folosire a unei proteze dentare depinde de tipologia aleasă (mobilă sau fixă), de materialele utilizate în executarea ei și mai ales de modul în care aceasta este întreținută și ingienizată de către posesorul protezei.

CUM SE ÎNTREȚINE O PROTEZĂ DENTARĂ?

Proteza dentară trebuie igienizată zilnic, pentru a îndepărta placa bacteriană, reziduurile alimentare și petele. Specialiștii Soladent vă vor consilia cu privire la ritualul de întreținere a protezei dentare. Sunt acum o multitudine de variante de soluții de igienizare, tablete efervescente etc., de aceea este bine să țineți cont de părerea medicului stomatolog înainte de a alege un astfel de produs, deoarece trebuie să fie compatibil cu tipul de material din care este fabricată proteza dentară. Proteza dentară se periază zilnic cu ajutorul unei periuțe moi de dinți și se lasă peste noapte într-un recipient cu apă călduță în care s-a dizolvat în prealabil o pastilă efervescentă pentru dezinfectare.

PROTEZA DENTARĂ SE POARTĂ ȘI NOAPTEA?

Nu vă recomandăm să dormiți cu proteza dentară întrucât aceasta nu se este indicat să fie purtată 24 de ore continuu, este nevoie ca maxilarul și gingia să se odihnească peste noapte, deoarece presiunea creată de proteza dentară pe durata zilei trebuie eliminată. Dacă însă, vorbim de o excepție atunci aceasta trebuie neapărat igienizată înainte de somn.

PROTEZA DENTARĂ PROVOACĂ DISCONFORT ÎN TIMPUL MÂNCATULUI?

Ca orice obiect străin care intră în contact cu corpul nostru, este nevoie de o perioadă de acomodare. La început este posibil să simțiți un ușor disconfort și o presiune pe gingii, însă după o scurtă perioadă de timp gingia și maxilarul se vor obișnui cu structura protezei dentare. De evitat, mai ales la început, alimentele tari și lipicioase, dar și băuturile fierbinți.

Proteza dentară devine, așadar, necesară atunci când o parte din dantură lipsește sau când pacientul nu este compatibil cu un implant dentar. Tehnologia și materialele din care se fabrică protezele dentare au avansat foarte mult, făcându-le să arate extrem de naturale, să fie confortabile și rezistente. La Soladent vă oferim consultanță specializată, servicii de calitate și executare rapidă și precisă a protezelor dentare.

Pret proteza dentara

PROTETICA PRETURI
Coroana ceramica total fizionomica, suport metalic – (pretul include: lucrare protetica provizorie din acrilat „masca”)
900 Lei
Coroana integral ceramica (frezare computerizata) Zirconiu – (pretul include: lucrare protetica provizorie din acrilat „masca”)
1800 Lei
Proteza totala/arcada
1500 Lei
Coroana ceramica pe implant suport metalic
250€
Fatete dentare Emax/bucata  1400 Lei