CUM ALEGI CEL MAI BUN APARAT DENTAR?

Ți-ai ascuns anumite fotografii din feed-ul rețelelor de socializate pentru că nu îți plăcea propriul zâmet pe care l-a surprins fotograful? Potrivit unui recent sondaj realizat de compania Invisalign®, 57% dintre americani se simt inconfortabil cu zâmbetul lor. În realitate majoritatea oamenilor nu se nasc cu un zâmbet perfect. Dar asta nu înseamnă că visul lor de a avea un zâmbet sănătos și drept nu este posibil. Cu puțin ajutor, atât adolescenții, cât și adulții pot găsi o opțiune care se potrivește nevoilor lor. Dar cum alegi cel mai bun aparat dentar pentru zâmbetul tău?

Urmează acești trei pași simpli pentru a te ajuta să iei o decizie cu privire la aparatele dentare:

Pasul 1: Înțelege-ți nevoile. Alege unul dintre următorii factori care îți descrie cel mai bine nevoile atunci când vine vorba de aparate dentare:

Aspect: „Nu vreau ca lumea din jurul meu să observe că îmi îndrept dinții”.

Cost: „Am un buget limitat, deci costul aparatului dentar este prioritatea mea principală.”

Perioada tratamentului ortodontic: „Am un eveniment important. Îmi doresc ca noul meu zâmbet sănătos și drept să se întâmple cât mai repede. ”

Complexitate: „Dinții mei sunt strâmbi, iar medicul dentist spune că mușcătura mea nu este corectă. Cazul meu este complicat.”

Continuă cu pasul doi pentru a alege cel mai bun aparat dentar pentru zâmbetul tău. Ce factor ai ales? Gândește-te la acest lucru atunci când iei în considerare avantajele și dezavantajele următoarelor tipuri de aparate dentare.

Aparate dentare metalice tradiționale

Aparatele metalice sunt fabricate din oțel inoxidabil de înaltă calitate, care formează brackeți atașați pe fiecare dinte, uniți prin intermediul unui arc subțire. Ligaturile sau elasticele mici fac legătura între arc și brackeți, menținând aparatul dentar actic. Medicul dentist strânge periodic arcul și, în același timp, înlocuiește elasticele, aplicând presiune asupra dinților pentru a-i determina să se miște încet în poziția dorită. Există unele mărci, precum aparatele dentare Damon,care adaptează tehnologia fundamentală din spatele aparatelor dentare tradiționale pentru a accelera procesul.

  • Avantaje: O soluție ortodontică excelentă pentru probleme mai complexe ale dinților și maxilarelor. Elasticele colorate sunt disponibile pentru auto-exprimare. Tipul de aparat dentar cel mai puțin costisitor.
  • Dezavantaje: sunt cele mai vizibile aparate dentare de pe piață.

Aparatele dentare ceramice

Dacă vizibilitatea este un factor important pentru tine, atunci aparatele dentare din ceramică îți pot oferi o alternativă ortodontică rezonabilă. Cu aparatele ceramice, brackeții sunt albi sau similari culorii dinților. Aceste aparate dentare sunt mai puțin vizibile pentru alții, ceea ce le face o alegere populară în rândul adulților care au nevoie de tratament ortodontic.

  • Avantaje: O soluție ortodontică mai puțin vizibilă decât cea oferită de aparatele dentare metalice și poate chiar mai rapidă decât în cazul aliniatoarelor transparente.
  • Dezavantaje: Elasticele care fixează brackeții de arc se pot colora ușor și rămân pătate până când sunt înlocuite. Ceramica este mai fragilă și predispusă la rupere, deci nu este recomandată pentru cazurile severe. Mai scump decât aparatele dentare metalice.

Aparatele dentare invizibile

Un sistem de aliniatoare transparente, cum ar fi Invisalign® sau Spark Clear Aligner, este cea mai bună soluție pentru cei care sunt preocupați de aspect. Gutiera se schimbă o dată la două săptămâni cu următoarea din seria necesară întregului tratament ortodontic. Aliniatoarele pot fi îndepărtate pentru ocazii speciale, rutine de igienă orală și în timpul meselor.

  • Avantaje: Ideal pentru pacienții conștienți de imagine. Îngrijire orală ușor de întreținut. Opțiuni accelerate disponibile.
  • Dezavantaje: Nu este cea mai bună opțiune pentru probleme ortodontice mai grave (deși există furnizori specializați în cazuri mai complexe). Timpul de folosire pe zi a aliniatoarelor este de cca. 20-22 de ore pentru ca tratamentul să fie eficient.

Pasul 3: Găsește medicul dentist potrivit. Alegerea unui dentist cosmetic sau ortodont va influența rezultatul final. Fiecare medic dentist are mărci specifice pe care le recomandă, experiență cu diferite tipuri de aparate dentare și costuri asociate cu implementarea planului de tratament.

Fii un consumator educat și fă-ți temele. Vizitează mai mulți stomatologi din zona ta pentru a găsi medicul potrivit care să îți asculte preocupările, să ofere un plan de tratament personalizat, să aibă o reputație excelentă și să se potrivească bugetului tău.